Svetový deň alergií

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Svetový deň alergií

Zdravotnícke oblečenie a Svetový deň alergií

Aj keď s obmedzením, s alergiou sa dá žiť

Slovo alergia sa častokrát používa v súvislosti s vecami alebo ľuďmi, ktorých nemôžeme vystáť. No v skutočnosti predstavuje niečo, čo komplikuje každodenný život podstatnej časti obyvateľstva a počet ľudí, ktorí ňou trpia neustále rastie. Alergiou na svete trpí vyše 600 miliónov obyvateľov, a aj preto je právom označovaná ako jedna z civilizačných chorôb tohto storočia.

 

Príčiny vzniku alergie
Dôvodom prečo je toto ochorenie na vzostupe, je aj naše životné prostredie, ktoré sa našou zásluhou neustále zhoršuje. Príčinami vzniku rôznych druhov alergií sú totiž aj vonkajšie škodliviny, výfukové plyny, rôzne chemikálie, konzervačné látky v potravinách, ktoré denno-denne konzumujeme. Môžu to byť však aj mnohé alergizujúce lieky. Medzi alergény patrí aj peľ, roztoče, plesne, hmyz, srsť zvierat atď.

Imunita
Je veľmi pravdepodobné, že alergiu človek zdedí po svojich rodičoch. Dôležitý je preto vývoj imunitného systému už od prvých týždňov života. Tento vývoj imunity zabezpečuje hlavne materské mlieko. V súvislosti s tým sa treba vyvarovať aj niektorým silným alergénom, a to nielen počas prvých rokoch života, ale už aj počas tehotenstva. Sú to napríklad múčne jedlá, vajíčka, orechy, morské potraviny.
Podľa hygienickej teórie, deťom pri budovaní imunity neprospieva ani príliš čisté prostredie. Imunitný systém v sterilnom prostredí nie je stimulovaný a v niektorých prípadoch môže aj toto viesť k neskorším alergickým reakciám.

Prejavy alergie
Alergia sa však môže prejaviť v ktoromkoľvek veku. Najčastejšie však medzi 8.-20. rokom života. Prejavuje sa na rôznych orgánoch a systémoch. Často sa prejavuje zápalom očných spojiviek, nádchou, zápalom sliznice, astmou, ale prejaviť sa môže napríklad aj ako kožný ekzém.
U mnohých ľudí sa alergické reakcie začínajú prejavovať v jarnom období, kedy začína tzv. peľové obdobie. Hoci toto obdobie trvá až do jesene, na jar začínajú kvitnúť dreviny, ktorých peľ obsahuje silné alergény, na ktoré trpí asi 1/3 alergikov. Je to najmä peľ z liesky, jelše, brezy. Druhú tretinu predstavujú alergici na trávy, poslednú alergici na byliny.
Medzi najčastejšie potravinové alergény, ktoré spôsobujú až 90% potravinových alergií patria  mlieko, vajcia, orechy, pšenica, sója, ryby a morské plody.
Častá je aj skrížená alergia, napríklad peľovo – potravinová, kedy inhalačné alergény skrížene reagujú s potravinovými (napr. pele tráv – orechy, paradajky , peľ paliny – banány, melón, uhorky, ...).

Rady ako zmierniť alergické reakcie
Lieky na alergiu nie sú jediným spôsobom, ako zamedziť alergickým reakciám. Veľmi dôležitá je samotná prevencia, ktorou si pacient môže výrazne pomôcť. V nasledujúcich riadkoch je niekoľko tipov na to, ako si to pri alergii uľahčiť:
-    Alergici by sa mali počas dňa častejšie sprchovať, umývať si vlasy a meniť oblečenie
-    Vyhýbať sa potravinám obsahujúcim peľ (sú to napr. aj niektoré čaje, med)
-    Nemali by fajčiť a zdržovať sa v zafajčenom prostredí
-    Nemali by používať dráždivé spreje, aromatickú kozmetiku
-    V domácnosti sa odporúča používať zvlhčovače a čističku vzduchu
-    Nábytok by mal byť umývateľný a mať čo najmenej prašných plôch (uzavreté vitríny, knižnice)
-    Prach treba utierať vlhkou handrou, vysávať vysávačmi s viacnásobnou filtráciou vzduchu
-    V domácnosti by sa nemali chovať domáce zvieratá
-    Prevenciou je aj nosenie legitimácie alergika

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia